Post Thumbnail
January 7, 2019

30/1: Så tar du dig fram när Göteborg växer

Göteborg förväntas växa med nära en tredjedel till 2035. För att klara det steget behöver även infrastrukturen byggas om, så att fler kan bo, verka och vistas i vår stad. Framtidens storstadsregion ger oss stora möjligheter men vägen dit innebär även en hel del utmaningar. Vad betyder detta för just dig och din väg till och från jobbet?

Kom och lyssna till Anita Jisonsund från Göteborgs Stad, Trafikkontoret. Genom sitt föredrag skapar hon medvetenhet, kunskap och handlingsberedskap inför kommande förändringar i Göteborgs infrastruktur.

Anita delar även med sig av lösningar på hur du så enkelt som möjligt tar dig till och från jobbet under byggtid och hur du förbereder dig för en framtida storstad

Plats och datum: Älvrummet 30 januari.

Kaffe och fralla från 17.00, Anita kör igång kl. 17.30. Evenemanget är kostnadsfritt, ingen föranmälan behövs.

Läs mer
Post Thumbnail
November 27, 2018

Nu tänder vi k(g)ranen på Lindholmen!

Vad är väl en tydligare symbol för Göteborgs historia än kranarna från tiden när Göteborg var en varvsstad? Den 11 december kommer en av dessa kranar i Lindholmen för första gången att tändas upp. Du har möjlighet att vara med när det händer!

Välkommen till Älvrummet kl. 17.00. Vi bjuder på glögg och tar med dig på en resa genom Lindholmens historia. Via varvsepoken landar vi i dagens moderna Lindholmen med en mix av kultur, akademi, utvecklingsintensiva teknikföretag och nybyggda bostäder.

Efter den historiska återblicken tar vi en promenad genom Lindholmen ner till Göta älv och en av områdets kranar. På plats får vi uppleva när kranen tänds, för att sedan lysa upp vintermörkret den kommande månaden.

Tid: Tisdag 11 december kl. 17.00-18.30. Evenemanget är kostnadsfritt.

Medverkande: Älvstranden Utveckling och Varvshistoriska föreningen.

Läs mer
Post Thumbnail
November 22, 2018

Backaplan – Hisingens nya centrum

Vad kännetecknar Backaplan idag och hur kommer stadsdelen att utvecklas i framtiden? Den 5 december kommer Karin Slättberg, projektledare på stadsbyggnadskontoret, till Älvrummet och presenterar programmet för Backaplan. Ta chansen att få veta mer om hur Backaplan kommer att utvecklas och ställ dina frågor direkt till Karin.

Tid: Onsdag 5 december kl 17.30, Kaffe från kl. 17.00. Evenemanget är kostnadsfritt.

 

Om Backaplan

Backaplan är tänkt att förvandlas från en handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd, grön och levande stadsmiljö. Med 7 000 nya bostäder, flera parker, kultur, service och cityhandel blir Backaplan Hisingens nya centrum.

 

Ett viktigt steg i denna förvandling är det program som nyligen varit på samråd. Programmet visar kommunens viljeinriktning för platsen och vilka förutsättningar som ligger till grund för kommande detaljplaner.

 

Bild: White Arkitekter

Läs mer
Post Thumbnail
October 18, 2018

Kom och fira Älvrummet 1 år!

För ett år sedan flyttade Älvrummet till Lindholmen och det vill vi fira. Välkommen den 9-10 november! Aktiviteterna är kostnadsfria och öppna för alla. De finns som enskilda evenemang på Älvrummets Facebooksida, om du vill spara dem för att enklare komma ihåg datum och tid. Till Älvrummets Facebooksida

Program

Fredag 9 november

08.00 Framtidsspaning med Johan Trouvé, VD Västsvenska Handelskammaren

Göteborg står inför omfattande förändringar och ska växa med nära en tredjedel till 2035. Var befinner sig staden i dag och hur kommer den att utvecklas? Johan Trouvé tar oss med på en spännande framtidsspaning med blicken riktad mot morgondagens Göteborg.

Kaffe och fralla från 07.30. Ingen föranmälan.

 

13.30-14.30 Chalmersstudenter från Structural Design: så tar vi oss över Göta älv i framtiden 

Studenter från kursen Structural Design på Chalmers berättar om sina arbeten med att skapa framtida broförbindelser över Göta älv och visar upp sina bromodeller. OBS! informationen ges på engelska

 

15.00-17.00 After Work med hållbarhetstema 

Hur kan du ändra dina vanor för att leva mer hållbart? Få inspiration och idéer från aktörer som på olika sätt jobbar för en mer hållbar vardag. Passa även på att byta till dig nya pocketböcker och fröer.  

Medverkande:

 • Naturskyddsföreningen: anordna en egen klädbytardag
 • Kortspelet Klimatkoll: så påverkar dina vanor klimatet
 • Kajodlingen: tips och trix för dig som vill stadsodla
 • Beepartners: om binas roll för biologisk mångfald och om kupor på taken i Älvstaden
 • Kolleko: Smarta kartan – här kan du hyra, dela, byta och låna istället för att äga
 • Göteborgs Stads Parkering: enklare vardag med nya lådcykelpoolen i Kville
 • Fritidsbanken: låna sport- och fritidsutrustning gratis i 14 dagar
 • Pocketbokbyte – lämna en pocket som du inte längre behöver, ta med dig en ny bok hem
 • Fröbyte – har du fröer kvar efter årets odlingssäsong? Ta med dina fröer och byt till nya sorter.

Älvrummet bjuder på dryck och tilltugg.

 

Lördag 10 november

12.00-16.00 Upptäck morgondagens Göteborg 

Lördag 10 november fyller vi Älvrummet med aktiviteter som för tankarna till morgondagens Göteborg. Ta med dig barnen, partnern, föräldrarna, grannen, vännen, kollegan eller någon annan som du tycker om.  

Aktiviteter:

 • VR – ta en åktur med Göteborgs stadslinbana över Göta älv
 • Bygg framtidens stad med klossar
 • Labyrintspelet: lyckas du ta dig hela vägen från start till mål genom Älvstaden?
 • Hur ser du ut när Älvstaden är färdigbyggt? Svaret får du av en konstnär som tecknar ”ditt framtida jag”
 • Guidade visningar om Älvstaden, längd ca 20 minuter. Drop-in med start kl. 12.30, 13.30, 14.30 och 15.30.
 • Älvrummet bjuder på fika

 

Varmt välkomna!

Läs mer
Post Thumbnail
October 5, 2018

Jorden runt med Kapten Kryp, Tempus och planetskötarna

Hur tar vi hand om vår planet så att vi kan skapa en hållbar stad att leva i nu och i framtiden?

Torsdag 1 november välkomnar vi novemberlediga barn och vuxna till en spännande föreställning i Älvrummet. Vi får följa med Kapten Kryp som reser runt jorden ända till Amazonas och träffar olika djur som lever i det vilda. Under resans gång blir Kapten Kryp alltmer inspirerad att vilja bli planetskötare – kanske kan han inspirera dig också?

 • Plats: Älvrummet, Lindholmspiren 3-5
 • Tid: föreställningen ges vid två tillfällen, kl 11.00 och 13.30
 • Anmälan: anmälan via e-post till alvrummet@alvstranden.goteborg.se Du kan boka max tre platser. Uppge “Kapten Kryp” i ämnesraden, vilken föreställning ni vill gå på (kl. 11.00 eller 13.30), antal personer (max tre) och namn på den som bokar.
 • Kostnad: föreställningen är kostnadsfri.
Läs mer
Post Thumbnail
September 20, 2018

Ola Serneke: Karlastaden – från idé till verklighet

Karlastaden med Karlatornet är ett av landets mer spektakulära stadsbyggnadsprojekt. Stadsdelen växer just nu fram på Lindholmen och kommer att förändra Göteborgs silhuett. Varifrån kom idén? Hur högt blir Karlatornet? Och hur kommer livet mellan husen i Karlastaden att se ut?

Kom till Älvrummet fredag 12 oktober och lyssna till Ola Serneke från bygg- och fastighetsutvecklingsbolaget Serneke. Ola kommer att berätta om vägen från den ursprungliga idén till arbetet som just nu pågår för att resa Nordens högsta byggnad Karlatornet.

Kaffe och fralla från 7.30, Ola kör igång kl. 8. Evenemanget är kostnadsfritt. Välkommen!

Läs mer
Post Thumbnail
September 11, 2018

Ringön: kontraster, utveckling och guldkorn

Skriv upp fredag 21 september i kalendern! Då kommer projektet Saltet på Ringön till Älvrummet och berättar om Ringön – en omtalad stadsdel full av kontraster, som många hört talas om men ännu inte besökt. Vad gör Ringön speciellt? Hur kommer stadsdelen att utvecklas? Och vilka guldkorn finns? Saltet rätar ut alla frågetecken den 21 september.

Kaffe och fralla från 7.45, Saltet kör igång kl. 8. Evenemanget är kostnadsfritt. Välkommen!

Läs mer
Post Thumbnail
August 16, 2018

7 september: Så påverkas du när infrastrukturen byggs om

Möjligheter, utmaningar och lösningar på hur du bäst tar dig fram

Göteborg ska växa med nära en tredjedel till 2035. För att klara det steget behöver även infrastrukturen byggas om, så att fler kan bo, verka och vistas i vår stad. Framtidens storstadsregion ger oss stora möjligheter men vägen dit innebär även hel del utmaningar. Vad betyder detta för just dig och din väg till och från jobbet?

Kom och lyssna till Anita Jisonsund från Göteborgs Stad, Trafikkontoret. Genom sitt föredrag skapar hon medvetenhet, kunskap och handlingsberedskap inför kommande förändringar i Göteborgs infrastruktur.

Anita har även med sig lösningar på hur du så enkelt som möjligt tar dig till och från jobbet under byggtid och hur du förbereder dig för en framtida storstad.

Kaffe och fralla från 07.30. Föredraget startar 07.45 och pågår 45 minuter. Evenemanget är kostnadsfritt, ingen föranmälan behövs.

Läs mer
Post Thumbnail
August 13, 2018

17 augusti: Mänskliga rättigheter – grunden för en hållbar stad

 

17 augusti ger Seroj Ghazarian, utvecklingsledare i mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad, en intressant och tankeväckande föreläsning. Seroj kommer att prata om mänskliga rättigheter och hur de utgör grunden för en hållbar stad.

Kaffe och fralla serveras från kl. 07.30, Seroj kör igång kl. 07.45. Evenemanget är kostnadsfritt, ingen föranmälan krävs.

Läs mer
Post Thumbnail
June 5, 2018

Tisdag 26 juni: självplock hos Kajodlingen

Visste du att det ligger en stadsodling på en av Lindholmens pirer? Det är Kajodlingen som odlar grödor efter säsong och levererar grönsaker till både restauranger och privatpersoner.

Tisdag 26 juni kommer William och Jonas från Kajodlingen till Älvrummet för att berätta om hur de bidrar till att bygga en hållbar stad genom stadsodling. Därefter går vi till Kajodlingen för att se verksamheten på plats. Den som vill kan skörda kål och sallad till samma kilopris som eko-grönsaker i butik.

Tid: tisdag 26 juni kl. 16 i Älvrummet. Kort presentation, promenad och besök hos Kajodlingen.

Längd: en timme.

Anmälan: besöket är kostnadsfritt. Ingen föranmälan behövs.

Övrigt: du kan skörda kål och sallad hos Kajodlingen. Betalning med Swish, ta med egen påse! För frågor hör av dig till alvrummet@alvstranden.goteborg.se

Läs mer om Kajodlingen

Läs mer