Post Thumbnail
April 7, 2017

3 maj: sopplunch om framtidens mobilitet i Frihamnen

Hur rör vi oss i framtidens Frihamnen?

Innovativa lösningar ska göra det lätt att leva hållbart i Frihamnen. Hur blir vardagslivet utan egen bil? Hur fungerar bilpool, cykelpool och pool för el-lastcykel? Hur fraktas varor och sopor?

Välkommen på sopplunch i Älvrummet! Representanter från Göteborgs Stad berättar om planerna för en mer hållbar stadsdel.

 • Datum: onsdag 3 maj
 • Tid: 11.45-12.45
 • Föranmälan krävs, platserna släpps ungefär en vecka före eventet.  Mer information om sopplunchen och länk till anmälan kommer att publiceras på den här webbsidan.
Läs mer
Post Thumbnail
April 6, 2017

29 april: nu öppnar Möta Älv!

Lördag 29 april tar vi fram utemöblerna för säsongen och öppnar upp vår terrass med närhet till både stan och vattnet. Kom förbi terrassen, prata stadsutveckling och fika med oss!

 • Datum: lördag 29 april
 • Tid: 11.00-15.00
 • Älvrummet bjuder på fika
Läs mer
Post Thumbnail
February 23, 2017

29 mars: Frihamnen en socialt blandad stadsdel – hur skapar vi en stad där alla får plats?

I Frihamnen testas nya idéer för att nå det politiska målet med blandstad. Frihamnen ska bli en stadsdel där det sjuder av liv och där stadsutveckling skapar en plats för alla, oavsett inkomst och bakgrund. Välkommen att lära dig mer om socialt blandat boende i Frihamnen, om utmaningarna, idéerna och lösningarna. Den 29 mars finns representanter från Stadsbyggnadskontoret, Älvstranden Utveckling och flera byggherrar på plats för att prata om ämnet och svara på dina frågor.

 • Datum: onsdag 29 mars
 • Tid: kl. 17.30-18.30
 • Kaffe och enklare förtäring (begränsat antal)
 • Ingen föranmälan krävs
Läs mer
Post Thumbnail
February 23, 2017

13-19 mars: Se framtidens kvarter med VR-glasögon

13-19 mars har du möjlighet att uppleva hur området runt Centralen kommer att gestalta sig med hjälp av modern datateknik – Virtual Reality. Kom och upplev framtidens Göteborg redan i dag!

 • Datum: 13-19 mars
 • Tid: måndag-torsdag kl. 15.00-19.00, fredag-söndag kl. 11.00-15.00.
Läs mer
Post Thumbnail
February 16, 2017

Det vill Älvrummets besökare veta

Hallå där Sara Carlsson, kommunikatör på Älvrummet! Vilka är det som besöker er?

De spontana besökarna är främst pensionärer, familjer eller personer som ska med Älvsnabben och har en stund över innan båten går. Vi får även besök av dem som ska till GöteborgsOperan.

Övrig tid tar vi emot bokade grupper för guidade visningar eller event kopplade till stadsutveckling. Det kan handla om besök från andra kommuner, skolklasser, privata företag och föreningar, eller Göteborgs Stads egna förvaltningar och bolag. Vi får även en del utländska besök, det sker oftast i samarbete med Green Gothenburg. De flesta kommer från Norge och Danmark men grupper från till exempel Australien och Sydafrika har också varit här. Vid ett tillfälle var Nordkorea på besök, det var lite speciellt och vi fick helt andra typer av frågor. 

Vad får ni för frågor?

Det som syns fysiskt framkallar extra många frågor, just nu är rivningen av Gasklockan väldigt aktuell. Många undrar om nya Hisingsbron och tågtunneln Västlänken. Det kommer också en hel del frågor om Frihamnen och Centralenområdet.

Västlänken är det projekt som upprör mest, många är rädda och oroliga över hur det ska påverka Göteborg. Karlavagnsplatsen däremot anses vara ett intressant projekt, där är det positiva tongångar.

Ibland får vi udda frågor om hur djup älven är, eller ironiska frågor utifrån en politisk agenda.

Vilka bemannar Älvrummet?

Vi är en basgrupp på ca 12 personer, vissa jobbar ofta, andra mer sällan. Det är en mix av studenter, pensionärer och deltidsarbetare som har en möjlighet och flexibilitet att jobba under våra olika öppettider. Att ha en mix av ålder och bakgrund bland dem som jobbar här är ett medvetet val.

 

Älvrummet har öppet måndag-torsdag kl. 15.00-19.00 och fredag-söndag kl. 11.00-15.00.

Läs mer
Post Thumbnail
February 10, 2017

21 februari: tema rörlighet och parkering

Hur ska reglerna för parkeringsplatser bli flexiblare? Och hur kan det bli enklare att resa utan egen bil? Välkomna till Älvrummet den 21 februari kl. 17.00-18.30 för att prata om rörlighet och parkeringar i Göteborg. På plats finns stadsbyggnadskontoret som berättar om hur Göteborgs Stad jobbar för att det ska bli lättare att vistas och röra sig i staden.

Just nu är ”Riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering i Göteborg” ute på remiss, vilket betyder att det går att tycka till om innehållet. Läs mer om förslaget till riktlinjer för mobilitets- och parkeringsplanering.

 

Foto: Göran Assner

Läs mer
Post Thumbnail
February 2, 2017

6 februari: Diskutera Västsvenska paketet

Hur långt har arbetet med Västsvenska paketet kommit? Och vad händer framöver? Måndag den 6 februari kl. 15-19 finns Västsvenska paketet på plats i Älvrummet för att svara på frågor. Samtidigt lanseras en ny, interaktiv karta som visar hur bygget av Västsvenska paketet fortskrider. Välkommen!

Läs mer om lanseringen av den nya kartan över Västsvenska paketet.

Läs mer
Post Thumbnail
January 12, 2017

Lyckad sopplunch om Frihamnen

Igår rivstartade vi året med en sopplunch om Frihamnen. Som vanligt tog det inte lång tid innan evenemanget var fullbokat, vilket givetvis är otroligt roligt. Under sopplunchen fick vi höra den senaste statusuppdateringen ifrån arbetsgruppen i Frihamnen, presenterat utav Hanna Areslätt på Älvstranden Utveckling och Mia Edström på Stadsbyggnadskontoret. Bland annat berättades det om hur man tagit in synpunkter under samrådsgranskningen och arbetat fram en ny, förbättrad, kvartersstruktur med högre exploatering och tydligare stråk.

 

Du som av någon anledning missade sopplunchen eller vill se den igen kan såklart se filmen i efterhand.

Sopplunchens agenda:

Lagom till stadens 400-års jubileum 2021 planeras 1 000 bostäder och 1 000 arbetsplatser stå klara. Arbetet med detaljplanen för Frihamnens första etapp är i full gång och detaljplanen förväntas antas under 2017.

Är du är nyfiken på planens utformning och innehåll berättar representanter från Göteborgs stad om det pågående planeringsarbetet.

Läs mer
Post Thumbnail
January 3, 2017

Sopplunch 11 januari – “Nyfiken på Frihamnen?”

Frihamnen ska utvecklas till en grön och tät del av Göteborgs stadskärna. Här ska innovativa lösningar inom klimatanpassning, socialt blandat boende och mobilitet göra det lätt att leva hållbart.

Lagom till stadens 400-års jubileum 2021 planeras 1 000 bostäder och 1 000 arbetsplatser stå klara. Arbetet med detaljplanen för Frihamnens första etapp är i full gång och detaljplanen förväntas antas under 2017.

Är du är nyfiken på planens utformning och innehåll berättar representanter från Göteborgs stad om det pågående planeringsarbetet.

Anmäl dig här senast den 10 januari. Det går också bra att bara slinka in och lyssna – i mån av plats.

Välkommen till Älvrummet kl. 11.45 den 11 januari.

Post Thumbnail
November 24, 2016

Se filmen från sopplunchen 23 november

Du som missade sopplunchen eller rent av vill se den en gång till får som vanligt tillgång till det här på webben i efterhand.

Läs mer